De bitcoinkoers

De bitcoinkoers is variabel. De waarde van de bitcoin is gebaseerd op vraag en aanbod en wordt bepaald door de markt; door de gebruikers dus. De koers van de bitcoin is bijzonder moeilijk te voorspellen. Hieronder volgt een korte beschrijving van de koershistorie, met de nadruk op de beginjaren. We maken voor dit artikel gebruik van de koersgegevens van Mt. Gox, een Japanse bitcoinbeurs die lange tijd de grootste ter wereld was.

Historie bitcoinkoers

De eerste bitcoin werd gegenereerd op 3 januari 2009. In het prille begin was de waarde nog heel laag, slechts een fractie van een dollar. De allereerste echte bitcointransactie vond plaats op 22 mei 2010. Hiermee werden twee pizza’s van de Amerikaanse pizzaketen Papa John’s gekocht. Voor de pizza’s, die een waarde hadden van ongeveer 25 Amerikaanse dollar, werden 10.000 bitcoins neergeteld. Op de dag van deze eerste transactie had één bitcoin dus een waarde van ongeveer 0,0025 dollar.
In oktober 2010 was de waarde van één bitcoin volgens Mt. Gox gestegen naar 0,06 dollar. Op 6 november 2010 werd de miljoenste bitcoin gegenereerd en lag de koers al op 0,50 dollar per bitcoin. Enkele maanden later, op 9 februari 2011, werd een record verbroken: die dag was één bitcoin evenveel waard als één Amerikaanse dollar. Slechts vier maanden later was de prijs vertienvoudigd: één bitcoin was 10 dollar waard. De media besteedde hierop veel aandacht aan bitcoins en de bitcoinkoers, en de waarde piekte een week later op 31,91 dollar. Daarna barstte de eerste zeepbel. Op 12 juni 2011 daalde de koers weer naar 10 dollar.
Daarna schommelde de bitcoinkoers lang tussen de 10 en 15 dollar, maar er was doorlopend sprake van een opwaartse trend. Twee jaar later, op 1 april 2013, werd de grens van 100 dollar gepasseerd. De bitcoinkoers bleef stijgen, tot 27 november 2013 een piek van meer dan 1000 dollar werd bereikt. Een maand later daalde de waarde eerst naar 600 dollar. Daarna steeg de koers weer tot 1000 dollar, alvorens te crashen tot 500 dollar. Conclusie: er is een stijgende lijn, maar de bitcoinkoers is wel wispelturig.

Gouden investering

In 2009 kocht een Noorse student, Kristoffer Koch, 5000 bitcoins voor 150 Noorse kroon (toen 18,50 euro). Tijdens het onderzoek voor zijn scriptie over encryptie (versleuteling) had hij zich in de nieuwe digitale munt verdiept. Daarna vergat hij dat hij bitcoins in bezit had. Vier jaar later herinnerde hij zich zijn aankoop plotseling weer, en ontdekte hij dat de bitcoins bij elkaar inmiddels vijf miljoen kroon (615.000 euro) waard waren geworden. Een gouden investering, dus. Hij besloot 20 procent van zijn bitcoins te verkopen en daarvan een appartement in Oslo te kopen. Dit is natuurlijk het ultieme droomscenario voor de bitcoinkoers: een kleine investering kan u een gigantisch bedrag opleveren.